Večernji list, 21.11.2014

Energetski učinkovit Zagreb za 18 milijuna kuna

Projekt energetske obnove uključuje 87 zgrada u vlasništvu Grada Zagreba, koje bi nakon obnove uštedjele 49 posto energije

Kredit od 18 milijuna kuna tražit će Grad Zagreb od Hrvatske banke za obnovu i razvoj kako bi se realizirao Programa energetske učinkovitosti – projekt Zagreb energetski efikasan grad – ZAGEE. O novom zaduženju Grada 2.prosinca odlučivat će se na sjednici Gradske skupštine, a projektom je obuhvaćena energetska obnova zgrada u vlasništvu Grada.

Cilj je da se uz primjenu mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije obnovi 87 javnih objekata: 8 zgrada gradske uprave, 13 zgrada osnovnih škola, 8 zgrada srednjih škola, 32 zgrade dječjih vrtića, 6 zgrada domova za starije i nemoćne, dvije zgrade domova zdravlja, 18 zgrada mjesne samouprave.

Prema planu trebala bi se modernizirati i javna rasvjeta, i to sa 3000 rasvjetnih tijela koja bi se trebala zamijeniti LED rasvjetnim tijelima s kontrolnim upravljačkim sustavom. Dug za ovaj projekt Grad bi vraćao na rate idućih sedam godina, a prema procjenama stručnjaka ušteda energije na obnovljenim zgradama u vlasništvu Grada bila bi čak 49 posto.

Link na članak