dalje.com, 15.06.2016

Gradski čelnici obišli četiri vrtića u sklopu projekta “Zagreb energetski efikasan grad”

Gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, obišao je danas četiri zagrebačka vrtića koja su uključena u energetsku obnovu kroz projekt ZagEE – Zagreb energetski efikasan grad.

Ovim je projektom obuhvaćena energetska obnova zgrada u vlasništvu Grada Zagreba kroz primjenu mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije za 87 zgrada. Među njima i 39 dječjih vrtića diljem grada, a sve s ciljem postizanja minimalno energetskog razreda B, što će znatno smanjiti energetsku potrošnju i emisije CO2. Projekt ZagEE obuhvaća i modernizaciju 3000 rasvjetnih tijela javne rasvjete LED žaruljama s kontrolnim upravljačkim sustavom.

Obilazak je započeo u DV Srednjaci gdje su radovi na energetskoj obnovi završeni na proljeće, a očekivano smanjenje ukupne energetske potrošnje je 71%. Vrtić je obnovljen toplinskom izolacijom zidova i stropova, nanesena je nova fasada, postojeća stolarija zamijenjena je energetski učinkovitijom PVC stolarijom s troslojnim staklom, sva rasvjeta je zamijenjena modernom LED rasvjetom i ugrađeni su termostatski radijatorski ventili. Ukupna investicija iznosila je 2,8 milijuna kuna. Ravnateljica Lidija Janeš objasnila je da su već ove godine troškovi grijanja smanjeni za 50% iako još nije ugrađena podna izolacija: veći dio zgrade bio je dovršen prije ove zime, a učinak se pratio kroz daljinski sustav očitanja potrošnje.

Ukupna ušteda bi prema ovom trendu trebala biti preko 160 tisuća kuna godišnje.

Link na članak